Roquefort & Peer: een hemelse match!

Een echt herfstrecept maar ik deel hem vast gezien de herfstige zomer.  Er zijn verschillende smaken die gigantisch lekker samengaan. Peer & Roquefort is daar een heerlijk voorbeeld van; de zoetsappige peer matcht hemels met de zilte en pikante roquefort. Er zijn veel recepten met peer & roquefort maar dit gerechtje is mijn grote favoriet. Cynthia maakte deze peertjes zo’n 15 jaar geleden voor mij. Het grappige was dat ik toen dacht dat ik blauwe kaas echt niet lekker vond, maar durfde dat niet te zeggen en wilde het netjes opeten. Met tegenzin nam ik de eerste hap.. ik was meteen hooked!  Dit is zo’n gerechtje dat je gewoon eens moet proberen. Je zult jezelf en tafelgenoten verrassen en dat hoeft echt niet pas met kerst 😉 En zoals altijd met mijn favoriete gerechten; je tovert het lekker snel op tafel. Ook handig: de penicillium roqueforti zorgt ervoor dat de spijsvertering goed op gang komt, serveer deze roquefortpeertjes dus lekker als toetje!

Je hebt nodig voor 4 personen:
♥ 2 grote rijpe peren
♥ 25 gram boter
♥ 25 gram suiker
♥ 1,5 el honing
♥ 50 gram roquefort (kamertemperatuur)
♥ 50 gram monchou (kamertemperatuur)
♥ handje vers gebrande pecannoten

Je maakt het zo:
Was en halveer de peren en schep het klokhuis eruit. Laat de boter op een laag vuur smelten en voeg de suiker en honing toe. Op een zacht vuurtje laten karameliseren tot een toffeekleur, blijf goed roeren! Voeg de halve peren toe en laat ze ongeveer 10 minuten meesudderen, keer ze af ten toe. Meng ondertussen de roquefort met de monchou. Leg de halve peren op bakpapier en vul ze met het roquefortmengsel. Zet ze nog even 2 minuutjes onder de grill tot de kaas nog iets zachter wordt. Garneer met wat gebrande pecannoten.

Gekarameliseerde peer gevuld met roquefort

Suzies Cheesestory

En dan vertel ik je graag nog even over Roquefort. Ze heeft namelijk een mooie story want ze is ontstaan door de natuur & de liefde. Het begon met een natuurramp in de oertijd, toen is het kalksteenmassief Combalou ingestort. Zo ontstonden er holle ruimtes en diepe spleten die de natuurlijke kelders verbonden met de buitenwereld en zo zorgden voor de toevoer van frisse lucht. Een geniaal beluchtingssysteem met lage temperaturen en een zeer hoge luchtvochtigheid door de absorberende kalksteen. De ideale omstandigheden voor de Penicillum Roqueforti schimmel. In dit gebied overleefden alleen wilde kruiden, planten, schapen en dus ook een enkele herder. Volgens de legende zou een herder zijn kaas in de grot vergeten zijn toen hij een mooi meisje achterna ging. Toen hij terugkwam vond hij zijn witte schapenkaas gemarmerd met blauwgroene schimmel terug. Het smaakte hem heerlijk en dat is het begin van roquefort!

Smaaksensatie

Roquefort behoort tot de pikantere blauwaders. Ze smaakt kruidig, pikant en ziltig. Haar zuivel brokkelt licht, maar is bijzonder zacht en smelt op je tong. Ik drink er graag een goudgele Sauternes bij. Ben je nog niet zo dol op blauwaderkazen? Probeer het dan eens met een stukje vijgenbrood, een lekkere confiture of deze lekkere gekarameliseerde peertjes! Allergeneninformatie: rauwe schapenmelk, blauwschimmelcultuur & lactose.

Je vindt roquefort bij ons in de winkel en in mijn Best & Blue Stories: https://www.suziescheesestories.nl/product/suziesbeststories/

Ga je de roquefortpeertjes maken? Laat je me dan even weten hoe het smaakt? Ik ben heel benieuwd!

 

 

Suzies Cheesestories