Zo sla je de plank niet mis!

Jaaa it’s beginning to look a lot like christmas. Als kaasfan ga je jouw gasten vast verrassen met een lekker kaasplankje toe. Maar hoe zat dat ook alweer? In dit blogje vertel ik je hoe je in een paar simpele stappen een perfect kaasplateau samenstelt, maar ook hoe je er het meest van kan genieten. Zo sla je jouw kerstkaasplank niet mis!

Allereerst zorg je dat de kazen op kamertemperatuur zijn door ze een half uurtje van te voren uit de koelkast te halen. Kou houdt namelijk smaak vast. Daarnaast is de smaakopbouw heel belangrijk. Begin met het kaasje dat het minst sterk van smaak is en eindig met de kaas die het krachtigst smaakt. In bijna alle gevallen kun je deze volgorde aanhouden:

  1. een geitenkaas, de frisheid van geitenkaas opent al jouw smaakpapillen zodat je de volgende kazen nog beter proeft
  2. een witflorakaas; deze kazen zijn romig qua textuur en zacht qua smaak
  3. harde kazen, zoals boeren oude kazen of kruidige bergkazen
  4. een roodflorakaas; deze kazen zijn gewassen met pekelwater en sterker qua geur en smaak
  5. eindig met een blauwader, deze kazen zijn het meest krachtig en de smaak blijft lang hangen. De blauwschimmelcultuur brengt de spijsvertering op gang

Oh en nu bijna het leukste: PIMP je kaasplank! Laat je kazen shinen op bijvoorbeeld een robuuste houten plank, leg er wat rauwe noten omheen, wat kaastoast en een mooie dip. Zelf vind ik verse of in port gedrenkte vijgen een lekkere en kleurrijke aanvulling op de kazen. Maar vergeet niet: less is more! Het gaat tenslotte om de kazen. Het liefst eet ik de kazen puur, als je er toast of brood bij wilt serveren ga dan voor naturel zoals een mooi stokbrood en eventueel wat vijgen- of kletzenbrood voor bij de sterkere kazen.

Over het proeven

En dan nu het allerleukste gedeelte: het proeven :-)! Kaas eet je niet maar kaas proef en beleef je! Dus niet hap – slik – op.. Nee voor de beste smaaksensatie neem je lekker de tijd en laat je al jouw zintuigen mee genieten. Dat doe je zo:

KIJK; welke kleur en textuur heeft de kaas? Laat het water alvast lekker je mond in lopen 😉

RUIK; jaaa gewoon even aan de kaas snuffelen, welke aroma’s herkennen jullie?

VOEL; welke vorm, textuur (zacht, romig, stevig of luchtig) en body heeft de kaas?

PROEF; laat de kaas goed door je mond rollen tijdens het kauwen. Welke smaken proef je? Denk aan kruiden, aardse tonen, hout, fruit, bloemen, noten, room. Het is best moeilijk om de smaak te omschrijven, vaak herken je het wel maar kun je het lastig onder woorden brengen. Deel dus vooral met elkaar wat je proeft. En echt oefening baart kunst!

COMBINEER; met een bijpassende wijn of port en vooral met een goed gezelschap smaken de kazen het allerlekkerst! Voor mij gaat een goede kaasplank naast goede vrienden niet zonder een fles port, dessertwijn of juist een lekker speciaalbier. Maar let op de goede kaas/wijncombinatie kan de smaken enorm ophemelen maar de verkeerde combinatie kan echt afbreuk doen op beiden. En dat is gewoon zonde. Daarom adviseer ik je hier graag bij. Over het algemeen combineert een witte wijn beter dan een rode wijn. Kaas met port of een Sauternes is ook bijna altijd een mooie combinatie.

Suzies tips

Voor de beginnende kaaseter kan een zoete dip (bijvoorbeeld vijgenjam) of een slokje port helpen om de scherpe randjes van de smaak wat te verzachten. Kies je voor kaas als dessert dan heb je ongeveer maar 80 gram kaas per persoon nodig. Ik maak dan liever per persoon een bordje op, omdat anders de kazen een beetje in het niet vallen op een grote plank. En zo’n bordje ziet er supergaaf uit en is leuk en gemakkelijk om te doen! O ja het is een ongeschreven wet dat een kaasplankje altijd uit een oneven aantal kaasjes bestaat. Als je weinig tijd hebt of moeilijk kunt kiezen, kun je het jezelf helemaal makkelijk maken door een Suzies Cheesestories Box te bestellen: https://www.suziescheesestories.nl/bestellen/

Zo doe je dat dus! En nu gauw aan de slag met jouw eigen kaasfeestje, ik wens je heel veel plezier en ben benieuwd naar jullie smaaksensaties. Jouw kaasplank en smaaksensaties met mij delen vind ik heel leuk :-). Say cheese, drink & be merry lieve mensen!

liefs-suzan-90%25-02kopie

untitled-design