Oh la la Brillat Savarin

Ik ben gek op room, door mijn (irish) koffie, toetjes, soepen en ook door kaas. Heerlijk hoe die fluweelzachte, romige structuur zo lekker in mijn mond smelt. Brillat Savarin is zo’n lekker fluwelig kaasje. Ook gek op room? Grote kans dat dit jouw favoriete kaasje wordt! Vergeet niet :-):

Oorsprong

Deze kaas vindt zijn oorsprong in Normandië en is echt een culinair hoogstandje! Tijdens het maakproces wordt er namelijk 2 keer crème fraîche aan de wrongel toegevoegd, zo ontstaat er een “triple crème” kaas.  Dit rijke decadente triple-crème kaasje was dan ook de muze van de beroemde 18e eeuwse gastronoom; Brillat Savarin en dat snap ik helemaal. Zijn favoriete uitspraak: Een maaltijd zonder kaas is als een mooie vrouw met één oog. Ook hier kan me helemaal in vinden!

Smaaksensatie

De ietwat prikkelende, beschimmelde en bloemige korst van deze kaas vormt een zalig contrast met de fluweelzachte en romige binnenkant. Ik adviseer je dan ook de buitenkant en het hart van de kaas samen te eten, voor een bijzondere, gastronomische en tongstrelende smaaksensatie. Drink er een goeie chardonnay of  lekkere bubbels bij!

Kerstrecept

Zoals ieder jaar mag ik het kaastoetje met kerst op tafel toveren voor mijn familie. Brillat Savarin gaat hoe dan ook op ons kerstdiner shinen, maar ik twijfel nog een beetje over in welke vorm. Of in traditionele vorm op een kaasplateau tussen 4 andere kazen of ik maak er een waanzinnig lekker kaastaartje van. Het recept hiervan heb ik uit de Delicious van 2 jaar terug en heb ik 1 keer eerder gemaakt met groot succes! En het is ook nog eens gemakkelijk en leuk om te doen en je kunt al veel voorbereiden. Dus geen herrie met kaas in de keuken! Ik deel het even met jullie:

Brillat-savarin taartje met stroperige balsamico

JE HEBT NODIG voor 4 personen:
♥ 8 gedroogde abrikozen
♥ 50 gram gepelde walnoten
♥ 1 el liefst oude balsamico-azijn
♥ 3 el dadelstroop
♥ 1 brillat-savarin à 200 gram
♥ 1 goed rijpe doyenné du comice peer geschild in blokjes van een halve cm
♥ vijgenbrood in dunne reepjes voor erbij

VOORBEREIDING (kan een halve dag van te voren, ongeveer 20 minuten)
Breng een bodem water in een steelpan aan de kook. Voeg de abrikozen toe, draai het vuur uit en laat ze 15 minuten wellen in het hete water. Rooster intussen de walnoten in een droge koekenpan goudbruin en krokant. Laat afkoelen op een bord. Roer de balsamicoazijn en dadelstroop door elkaar. Halveer de abrikozen, doe ze in een kom en dek het af. Snijd de kaas overlangs door midden. Wikkel hem terug in de verpakking en laat op een koele plaats op kamertemperatuur komen.

BEREIDEN (ongeveer 10 minuten)
Leg de onderste helft van de kaas op een mooi bord en verdeel de peer erover. Schep de helft van de stroperige balsamico erover. Leg de bovenkant van de kaas op de peer. Schep de abrikozen en noten door elkaar en verdeel over de kaas. Sprenkel er nog wat stroperige balsamico over en geef de rest erbij. Snijd de kaas aan tafel in puntjes. Serveer met het vijgenbrood.

Met dit mooie kaastaartje steel je gegarandeerd de show. Het enige nadeel is dat ik dan maar 1 kaas op tafel zet dit jaar en er is zoveel kaasmoois om met kerst mee te pronken haha… Ik dub nog even! Weten jullie het al?

Je vindt Brillat Savarin bij ons in de winkel of in Suzies Best Stories (reserveren is slim): https://www.suziescheesestories.nl/product/suziesbeststories/.

liefs-suzan-90%25-02kopie

Kaasblog Brillat Savarin

Brillat Savarin Dessert