Blue Monday

Het schijnt de meest depressieve dag te zijn, maar eigenlijk heb ik er nooit echt last van. Ik vind maandag altijd wel een heerlijke dag en heb vaak zin om er weer een mooie week van te maken. Blue Monday lijkt vooral erg commercieel, toch is het wel een prachtige dag om mijn Blue Stories in the spotlights te zetten bedacht ik me. En commercieel of niet, dat ga ik dan ook gewoon even doen want Suzies Blue Stories is de minst bestelde box maar ze verdient een podium ;-). Waar iedereen blue monday roze probeert te maken, maak ik blue monday graag nog een beetje blauwer en lekkerder!

Bahhh blauwSCHIMMEL

Half november 2016 lanceerde ik Suzies Cheesestories; ik begon met 4 boxen (dit jaar komen er zeker een aantal bij). Hoewel ik al vermoedde dat het geen favoriete box zou worden besloot ik wel om gelijk al af te trappen met Suzies Blue Stories; een box met enkel blauwaderkazen. Waarom? Blauwflorakazen zijn alleen al een lust voor het oog en geven kleur aan je kaasplank. En als je ze eenmaal kunt waarderen wil je nooit meer zonder! Deze kazen worden bijna allemaal bereid met penicillium roqueforti, dit geeft een krachtige smaak waar je nog lang van kunt nagenieten (dit stelt niet iedereen op prijs ;-)). Mooie bijkomstigheid: de penicillium zorgt ervoor dat de spijsvertering goed op gang komt. Daarom is het ook zo fijn om jouw etentje af te sluiten met een lekker kaasplateautje als toetje. Er zijn veel kaasliefhebbers maar nog steeds schrikken veel mensen van blauwSCHIMMELkaas, maar wees gerust dit is geen schadelijke schimmel. Maar circa 40% eet wel eens blauwaderkaas en dan vaak alleen op een feestdag zoals Kerst. Dat vind ik jammer en moet toch beter kunnen?! Met mijn Blue Stories wil ik je graag laten zien, proeven en ervaren dat je ontzettend kunt genieten van blauwaderkazen en dat dezen er ook zijn in vele looks, smaken, sterktes en texturen. Zo kun je via mijn Blue Stories Box kennis maken met 4 totaal verschillende blauwaderkazen uit 4 landen van koe-, geiten- en schapenmelk van zacht tot zeer pikant. Inclusief een waanzinnig dronken kaasje met mooie lovestory!

Blauwaderkazen

Tips om blauwe kaas te leren eten

Heel eerlijk gezegd.. ik vond blauwe kaas ook nooit lekker, behalve die met die romige laagjes mascarpone ertussen (jaaa roomfreak hier). Toen we 5 jaar terug onze kaaswinkel openden heb ik mezelf tot doel gesteld om blauwe kazen te leren eten. Punt was namelijk: ik kan niet verkopen wat ik niet lekker vind en met zo’n 20 soorten blauwe kaas in onze winkel was dat niet zo handig. Ik kan je zeggen dat dat goed is gelukt, smaken verschillen natuurlijk maar ik geloof echt dat je blauwe kaas kunt leren eten net als ik! Ik kan er zelfs erg van genieten nu, vooral na het eten. Maar er zijn voor mij ook uitzonderingen hoor, van een cabrales krijg ik nog altijd een flinke wegtrekker! Hieronder wat tips die mij enorm hebben geholpen met het leren eten van blauwe kaas:
  Begin met een hele zachte en romige blauwader, zoals petit blue, roomgorgonzola of mijn favoriet de   Hollandse Bleu de Graven. Ga daarna over op bijvoorbeeld Saint Agur of Black Sticks Blue en eindig met roquefort en blue stilton. Bouw dit langzaam op.
Lekker dippen! Een zoetige dip vlakt de scherpe blauwe randjes wat af. Mijn favoriet is de Italiaanse confiture van vijg en basalmico. Een stukje vijgenbrood en vijgjes gedrenkt in de port werken ook fantastisch.
Ga lekker kokkerelen met blauwe kaas; bijvoorbeeld een pasta met een romige gorgonzolasaus of een maaltijdsalade met blokjes Weidgeit blauw in combinatie met een zoetige dressing.
Spoel de blauwe kaas weg met een lekker drankje; (vintage) Port, PX Sherry of Sauternes.
Last but not least; even doorbijten! Niet meteen bij het eerste hapje afserveren, probeer het gewoon nog eens en nog… Laat je smaakpapillen langzaam wennen aan deze nieuwe scherpe smaak. Succes!

Maak blue monday nog blauwer & kortingscode

Om blue monday lekker (ja echt lekker) nog een beetje blauwer te maken kun je tot en met 19 januari 2018 mijn Blue Stories bestellen met EUR 5,- korting! Gebruik hiervoor de code: theblues. Dus doe eens gek en maak er een heerlijke blauwe maandag van ;-P. Met wie durf jij deze uitdaging aan te gaan? Invite your cheesemates!
Bestellen kan hier: https://www.suziescheesestories.nl/product/the-blues/

Benieuwd! Hou jij van blauwe kaas? Happy blue monday!