Mijn aangifte..

Tja voor 1 april moet het allemaal weer gebeuren, mijn aangifte.. Met nog 9 dagen te gaan dacht ik Suus schouders eronder en verras je boekhouder Sydney nu eens een keer (zelf heb ik er dus echt geen kaas van gegeten). Dus zit ik hier met een schoenendoos vol facturen, bonnen, overzichten etc. zucht… Helaas heb ik (nog ;-)) geen internationale royaltyinkomsten en waan mij dus nog niet in het Nederlandse belastingparadijs. Binnenkort gaat die blauwe envelop weer op mijn deurmat vallen en daar ben ik (net als jij, gok ik) nog altijd een beetje huiverig voor! Dit doet me afdwalen naar 1 van mijn grote Franse liefdes… de Langres. Kon ik het maar net zo doen zoals haar kaasmakers dat vroeger deden; mijn schoenendoos zo ver mogelijk in de schuur verstoppen om zo de belasting ontwijken.

De Langres & haar legende

Kennen jullie de Langres? Oh la la elle est très belle met haar mooie ronde vorm en prachtige zachtoranje gewelfde natuurkorst. Ze wordt gemaakt van rauwe koemelk in Bourgondië, de Vogezen en de Champagne. Na een rijping van minimaal 15 dagen wordt ze regelmatig gewassen met pekelwater. Aan het eind van de rijping wordt in het ontstane kuiltje traditiegetrouw wat Marc de Bourgogne geschonken voor een fantastische affinage. Wat is er mooier dan zo’n pure authentieke kaas? Precies! Een pure authentieke kaas met legende, waar ik zo dol op ben! En deze beauty heeft het dus allemaal! Haar verhaal gaat terug tot in de 18e eeuw en speelt zich af rond de Franse stad Langres waar de boeren wel raad wisten met het ontduiken van de belasting. Volgens de legendes verstopten ze de Langres op een plek waar je amper bij kon komen om zo de belasting te ontduiken. Zelf konden ze er ook lastig bij en namen dus niet de moeite om deze kaasjes te keren waardoor de kaasjes inzakten en zo ontstond er een kuiltje bovenin de kaas; la fontaine. Tegenwoordig worden de kaasjes niet meer zwart geproduceerd want de Franse fiscus zit er bovenop, maar de kaasmakers laten de kaasjes nog altijd een beetje inzakken want het lelijke kuiltje is haar prachtige kenmerk geworden!

Looks & smaak

De Langres heeft een dieporanje kleverige korst. Orleaan heeft haar die prachtige warme kleur gegeven. Haar textuur is zeer romig en geeft een heerlijk mondgevoel, ze smaakt pikant en vol met een heel fijn zuurtje. De mensen uit de streek van de Langres drinken er graag een goede rode bourgogne bij, maar een Elzasser pinot gris is minstens zo lekker!

Belastingontduiker Langres

 

Suzies tip

Hou je net als ik van dronken kaasjes? Dat is mooi want het lelijke kuiltje leent zich daar perfect voor :-). Vul het kuiltje dan een nachtje van te voren met witte wijn (of met champagne als je iets te vieren hebt) voor een waanzinnige tongstrelende smaaksensatie! Prik er eerst met een satepriker wat gaatjes in zodat de drank zich lekker vermengd met het hart van de kaas. Wil je echt de show stelen aan tafel? Flambeer de kaas dan tijdens het opdienen, vul het kuiltje dan vooraf met cognac.

Niet leuker, wel lekkerder!

Tja ik ben niet zo goed in verstoppertje spelen, dus ik neem nog 1 hapje van mijn Langres en een slokje moed en ga weer gauw verder met het ordenen van mijn schoenendoos. Leuker kan ik het toch niet maken, maar zeker wel lekkerder! Enne Sydney die geur.. komt echt niet van mijn schoenen hoor!

PS Je vindt de Langres in mijn Best & Bubbles Stories https://www.suziescheesestories.nl/bestellen/

liefs-suzan-90%25-02kopie