Mindful (kaas) proeven

Ik doe dan wel aan yoga maar toch voelt het een beetje gek om het als kaasmeisje te gaan hebben over mindful proeven, maar toch ga ik het doen haha. Want we doen het te weinig: bewust en met aandacht eten. Ik betrap me er zelf ook vaak op en weet als geen ander hoe lastig het is om bewust stil te staan bij wat je eet, met afdwalende gedachtes, dingen die je nog moet doen, gezelligheid en prikkels om je heen. Maar eigenlijk is het zonde als je fantastische kaasjes in huis hebt gehaald en je misschien vergeet er optimaal van te genieten. Daarom heb ik iets simpels maar doeltreffends bedacht: Suzies Proefwijzer. Met als missie zoveel mogelijk mensen meer en langer te laten genieten van mijn mooie kazen met als resultaat een heerlijke, gezellige avond en een optimale smaakbeleving.Suzies Proefwijzer

Suzies proefwijzer

Net als bij het proeven van wijn kun je bij het kaas proeven namelijk ook allerlei geuren en smaken herkennen, denk aan room, noten, kruiden, aarde, bloemen etc. Heel erg leuk ook om dit samen met een goed gezelschap te doen. Het is namelijk best lastig om de smaak te omschrijven, vaak herken je het wel vaag maar benoemen is best lastig. Samen lukt dit beter en kan ook heerlijk hilarisch zijn. Want waar jij bijvoorbeeld kruiden of bloemen proeft, haalt de ander er alleen maar zweetvoeten uit. Tja smaken verschillen ;-). Een leuk voordeeltje is ook dat de kaasplank wat minder snel op is :-). Suzies proefwijzer is een belangrijk onderdeel van Suzies Cheesestories, je vindt deze in elke box maar ik wil hem hier ook graag met je delen zodat je het al eens kunt proberen, dat hoeft natuurlijk niet alleen bij kaas.

De voorbereiding

Allereerst zorg je dat de kazen op kamertemperatuur zijn door ze een half uurtje van te voren uit de koelkast te halen. Want kou houdt smaak vast. De smaakopbouw is ook heel belangrijk. Begin met het kaasje dat het minst sterk van smaak is en eindig met de kaas die het krachtigst smaakt (in mijn box liggen de cheesestories op de goede smaakvolgorde). In bijna alle gevallen kun je deze volgorde aanhouden:
1. een geitenkaas, de frisheid van geitenkaas opent al jouw smaakpapillen zodat je de volgende kazen nog beter proeft
2. een witflorakaas; deze kazen zijn romig qua textuur en zacht qua smaak
3. harde kazen, zoals boeren oude kazen of kruidige bergkazen
4. een roodflorakaas; deze kazen zijn gewassen met pekelwater en sterker qua geur en smaak
5. eindig met een blauwader, deze kazen zijn het meest krachtig en de smaak blijft lang hangen. De blauwschimmelcultuur brengt de spijsvertering op gang.

Het proeven

Voor de beste smaaksensatie neem je lekker de tijd, leg je je telefoon even weg 😉 en laat je al jouw zintuigen mee genieten. Dat doe je zo:

♥ Kijk

Welke kleur en textuur heeft de kaas? Laat het water alvast lekker je mond in lopen (kwijlen mag best..)

♥ Ruik

Jaaa gewoon even aan de kaas snuffelen, welke aroma’s herken je?

♥ Voel

Welke vorm, textuur (zacht, romig, stevig of luchtig) en body heeft de kaas?

♥ Proef

Laat de kaas goed door je mond rollen en probeer minstens 7 keer te kauwen. Welke smaken proef je en welke textuur? Denk aan kruiden, aardse tonen, hout, fruit, bloemen, noten, room. Het is best moeilijk om de smaak te omschrijven, vaak herken je het wel maar kun je het lastig onder woorden brengen. Deel dus vooral met elkaar wat je proeft. En echt oefening baart kunst!

♥ Combineer

Met een bijpassende wijn of port maar vooral . Het allerleukst is natuurlijk de kazen te delen met een goed gezelschap!
Want de mooiste momenten proef je samen 

Kaas proefwijzer

Doe je met me mee?

Wil je het ook eens proberen en het verschil ervaren? Doe lekker met me mee bij jouw eerst volgende kaasplankje!  Nog even de voordeeltjes op een rij:
1. de smaken komen veel beter tot hun recht, je ervaart echt meer diepgang in de smaken

2. je doet langer met het lekkers op jouw bord
3. je geniet veel meer en ook langer na
4. je hebt minder last van een volle maag
6. het goed kauwen zorgt ervoor dat onze magen het makkelijker verteren
7. last but not least: je hebt er meer lol in 🙂

Ik vind het superleuk als je jouw “mindful proefervaring” met me wilt delen want ik ben heel benieuwd. Veel proefplezier :-)!

 

 

Suzies Cheesestories